Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Tokaj / Látnivalók / Világörökségek / Tokaj Történelmi Borvidék

Tokaj Történelmi Borvidék

Tokaj Történelmi Borvidék képek

 • Ma Tokaj-Hegyalja közel 7000 ha-os területén belül 5000 ha-on terem első- és másodosztályú szőlő, és 27 település tartozik hozzá hivatalosan. (A kép Abaújszántón készült) - Tokaj Történelmi Borvidék
 • A borvidék 2002 óta a Világörökség része. A Tokaj-hegyaljai borvidék központja ma is Tokaj. (A kép Abaújszántón készült) - Tokaj Történelmi Borvidék
 • A történészek a Tokaj területén folyó szőlőművelés kezdeteit a Honfoglalás korára valószínűsítik, melynek tárgyi bizonyítékai nincsenek, viszont a ma is használatos honfoglalás kori és ótörök eredetű szavaink , úgymint a szőlő, bor, ászok erre utalnak.(A - Tokaj Történelmi Borvidék
 • A hazai borkultúrára és szőlőtermesztésre kétféle kultúra is hatott, részben latin, másrészt keleti hozomány. Bizonyosan a XII. századtól beszélhetünk hegyaljai szőlő-és bortermelésről, ami a vallon telepesek nevéhez fűződik. (A kép Abaújszántón készült) - Tokaj Történelmi Borvidék
 • A Tokaj-hegyaljai borvidék felemelkedését a XVI. századra tehetjük, amikor az ország más borvidékein, többek között az addigi legtermékenyebb vidék, a Szermség szőlőit a török dúlás miatt lehetetlenné vált a szőlőművelés.(A kép Abaújszántón készült) - Tokaj Történelmi Borvidék
 • Eredetileg csak Hegyalja névenismerték ezt a vidéket, majd a XVII. századtól kezdik a Tokaj településnévvel együtt alkalmazni: Tokaj-Hegyalja. (A kép Abaújszántón készült) - Tokaj Történelmi Borvidék
 • Tokaj a környékbeli települések közül kiemelkedő jelentőségét valószínűleg várának és az itt összefolyó Tisza és Bodrog folyók adta gazdasági előnyeinek köszönheti.(A kép Abaújszántón készült) - Tokaj Történelmi Borvidék

Tokaj Történelmi Borvidék információk

Tokaj-hegyalja történe

A történészek a Tokaj területén folyó szőlőművelés kezdeteit a Honfoglalás korára valószínűsítik, melynek tárgyi bizonyítékai nincsenek, viszont a ma is használatos honfoglalás kori és ótörök eredetű szavaink , úgymint a szőlő, bor, ászok erre utalnak.

A hazai borkultúrára és szőlőtermesztésre kétféle kultúra is hatott, részben latin, másrészt keleti hozomány. Bizonyosan a XII. századtól beszélhetünk hegyaljai szőlő-és bortermelésről, ami a vallon telepesek nevéhez fűződik. Ezután, bár folyamatos volt a szőlőművelés a területen, a tokaji régiót egészen a XVI. századig nem sorolták magyarország szőlőtermelő vidékei közé.

A három hegy határolta borvidék

A Tokaj-hegyaljai borvidék felemelkedését a XVI. századra tehetjük, amikor az ország más borvidékein, többek között az addigi legtermékenyebb vidék, a Szerémség dűlőin a török dúlás miatt lehetetlenné vált a szőlőművelés. Eredetileg csak Hegyalja névenismerték ezt a vidéket, majd a XVII. századtól kezdik a Tokaj településnévvel együtt alkalmazni: Tokaj-Hegyalja. Tokaj a környékbeli települések közül kiemelkedő jelentőségét valószínűleg várának és az itt találkozó Tisza és Bodrog folyók adta gazdasági előnyeinek köszönheti. A tokaji bor világhírnevét bizonyítja XIV. Lajos híressé vált mondása: a Tokaji "a királyok bora és a borok királya"

A Tokaj-Hegyaljai borvidéket eredetileg egy hegyek által határolt háromszög alaprajzú terület alkotja, ezek: a tokaji Kopasz-hegy, a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy és az abaújszántói Sátor-hegy. Ennek mérete később többször változott, de alapvetően ma is igaz ez a földrajzi helymeghatározás.

Az első zárt borvidék

Egy 260 éve kelt rendelet a tokaji borvidéket zárt termelési körzetté minősítette, így mondhatjuk, hogy 1737 óta a Tokaj-Hegyalja a világ első zárt borvidéke. Az ezt követő időkben megindult a régióban található városok versengése a Tokaj-hegyaljához való tartozásért, minek következtében sokszor változtak a borvidék határai. A folyamatos területi alakulás mellett viszont voltak városok, amik mindig is vitathatatlanul a szőlővidék részei voltak.

Ezek: Abaújszántó, Tállya, Mád, Mezőzombor, Tarcal, Tokaj, Bodrogkeresztúr, Erdőbénye, Olaszliszka és Tolcsva.

Mai világörökségi magtelepülések: Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalu, Mád, Mezőzombor, Rátka, Szegi, Tarcal, Tállya, Sárospatak, Hercegkút, Sátoraljaújhely, Tolcsva.

Tokaj-hegyaljai hordók és pincék

Gönci hordó: 136 literes tölgyfahordó

Szerednyei hordó: 220 literes tölgyfahordó

Tokaj-Hegyalján két típusú borospince van használatban. Az ásott pince a hozzá tartozó házzal azonos alaprajzú tér volt, a ház tornácáról lehetett megközelíteni. A lyukpince nem tartozott az épülethez, a föld fölött csak egy kőből épült kapu emelkedik ki fa vagy acélajtó bejárattal. A borvidék pincéinek többsége ez utóbbi típusba tartozik .

Tokaj a Világörökség része

Ma Tokaj-Hegyalja közel 7000 ha-os területén belül 5000 ha-on terem első- és másodosztályú szőlő, és 27 település tartozik hozzá hivatalosan. A borvidék 2002 óta a Világörökség része. A Tokaj-hegyaljai borvidék központja ma is Tokaj. A belváros alatt kiterjedt pincerendszer húzódik, amit már a 15-16. században is bor tárolására használtak. Ezek közül ma leghíresebb a Tokaj főterén álló Rákóczi Pince, a legenda szerint itt választották királlyá Szapolyai Jánost.

Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken termő szőlőfajták

 • Furmint
 • Hárslevelű
 • Sárga muskotály
 • Zéta (Oremus)
 • Kövérszőlő
 • Gohér

Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék borai

Fajtaborok

Tokaji Furmint, Tokaji Hárslevelű, Sárgamuskotály

Kései szüretelésű borok

Az október-novemberben szüretelt túlérett szőlőszemek cukortartalma magasabb, ezért az ebből készült bor jóval édesebb, gyümölcsösebb.

Tokaji Szamorodni

A szamorodni lengyel eredetű szó jelentése: „ahogy termett”. E borfajta készítésének lényege, hogy a szüretelésből nem válogatják ki az aszúszemeket.

Tokaji Fordítás

Ennél a bornál a már megáztatott és kipréselt aszútésztára új alapbor kerül, hogy kioldják belőle a még benne lévő cukrot és aromaanyagokat.

Tokaji Aszú

Nevét a Hegyaljára jellemző aszúsodási folyamat után kapta, ami a szőlőszemek túlérését, ún. nemes rothadását jelenti. Az aszúsodott szemeket különválogatják, majd aszútésztát készítenek belőle. Ebből majd annyi puttonnyal kerül a készülő borba, ahány puttonyos bort szeretnének készíteni. Az aszútésztához egy gönci hordó (136 l) bort vagy mustot öntenek, amit akár két napon keresztül is áztathatnak, folyamatos keveréssel. Az áztatás végére az aszútészta a bor felszínére emelkedik, amit ekkor eltávolítanak. Az így elkészült aszút palackozás előtt legalább 3 évig állni hagyják.

Másolás

Az aszúborok seprőjére újra mustot öntenek, majd kierjesztik az. Száraz borfajta.

Tokaji Eszencia

Ez a világviszonylatban is egyedülálló borfajta egy kevés alkoholtartalommal bíró, tömény aszúfajta, mézédes nektár.Fizetett hirdetés

Még több Látnivaló Tokajon

Logó
Tokaji Múzeum

A Tokaji Múzeum egy itt élt görög bortermelő család egykori házában működik, a város...

Logó
Paracelsus emléktábla

Paracelsus, teljes nevén Theophrastus Philippus Aureolus Bombastus von Hohenheim XVI. századb...

Logó
Bacchus-kút

Bacchus a bor és mámor istene az ókori rómában. A görög mitológia Dionüszosz-ként ism...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Látnivalók

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Jan 29

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Jan 29

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Jan 29

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

Térkép
Szállás a közelben

1 Angéla Vendégház Tokaj

Ha nyugalomra vágyik, szereti a természetet és a finom borokat, látogasson el Tokajba! Cs...

2 Gyöngyösi Vendégszoba Tokaj

Várjuk kedves vendégeinket 4 ágyas légkondicionált, kábeltévés összkomfortos családia...

3 Gyöngyvirág Vendégszoba Tokaj

Tokaj központjában a belvárostól 50m-re vendégházunkba várjuk a kikapcsolódásra, és p...

Shopping a közelben

1 Wassermann Ékszerüzlet

Egyedi ékszerek! A Wassermann-műhely kis létszámmal dolgozik, így megrendeléseiket szíve...

2 Rákócz-Pince és Udvarház Kft.

Tokaj-Hétszőlő Zrt. Dessewffy Kastély 3910 Tokaj, Bajcsy-Zs. u. 19-21. (47) 352 009, Tel./F...

3 Patricius Borház Kft.

A Patricius Borházat a Kékessy család múltból táplálkozó és a jövő iránt érzett bo...

MegosztomLátnivaló kereső Tokaj

Partnereink
Facebook