Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Bene Pincészet Bodrogkeresztúr

3916 Bodrogkeresztúr, Felső utca 50.

Bene Pincészet információk

Több mint 150 éves, ezer hektoliter befogadóképességű pincében történik gazdag és harmonikus ízvilágú boraink hosszan tartó, fahordós érlelése. A helyenként 40 méteres vastagságot elérő löszrétegbe vájt boltozott bortározó egykor a Máriássy-család tulajdonát képezte, a fölötte lévő épületek pedig a 18. századi állapotokat tükrözik máig. A pincében az átlaghőmérséklet 10-12 Celsius fok, az éves ingadozás mindössze 1-1,5 C. A relatív páratartalom mindehhez 85-94 százalék, ami éves szinten legfeljebb 4-5 %-ot ingadozik. A szellőzés a pinceágak tetején kialakított, 20x20 centiméter keresztmetszetű kürtőkkel - itteni nevükön, léleklyukakkal - biztosított. A pince sajátossága még, hogy falát nemespenész, az úgynevezett Cladosporium cellare borítja, ami különösen fontos szerepet tölt be a nemes borok érlelődésében. Ez a hófehérből a hamvas szürkén át a koromfeketéig színeződő csodás gombafaj az alkoholgőzzel elpárolgó bor alkotórészeiből táplálkozik, elpusztítja a légtérben lévő mikroorganizmusokat, és kiegyenlíti a páratartalom ingadozásait. Tehát, mikor sok a víz a levegőben, elnyeli, mikor pedig légszárazság állna be, kibocsátja magából a nedvességet. Ezen kedvező állapotok fenntartása mellett, s a szőlőben kifejtett szakmai munkán túl, nagy gondot fordítunk 30 éve folyamatosan bővített muzeális boraink minőségének megőrzésére is. Mondhatjuk, a legkiválóbb évjáratokból őrzünk tételeket. E kivételes elixírek, már-már nem is evilági italok íz- és illatvilága az idelátogatók szerint egyedülállóan gazdag és különleges. Érdemes hát próbára tenni őket...

Pincénk története
1648-ban III. Ferdinánd bodrogkeresztúri birtokait Rákóczi Györgynek adományozta, majd a Rákócziak után a Királyi Kamaráé lett a terület az épületekkel együtt. 1820-ban a Kamara áruba bocsátotta a birtokot, amelynek három új tulajdonosa lett: Gróf Erdődy Györgyné (születetet: Aspremont Mária), Wolkenstein Marie grófnő (Rákóczi Júlia leánya), valamint Máriássy Gábor (aki 1847-től egri kanonok volt). Ebben az időben a pincénk még nem létezett, de mai telephelyünk - beépítetlen üres telekként - Máriássy Gábor tulajdonába került a Dereszlán lévő szőlőterülettel együtt. Gábor, miután kanonok lett, bérbe adta a telket és a szőlőt testvére László nevű fiának, aki megvásárolta a szomszédos telket is Wolkenstein Marie grófnőtől az épületekkel együtt. Majd 1850-ben kiásatta a jelenlegi pincét a grófnő pincéjének folyatásaként. Miután László meghalt, fia, dr. Máriássy Mihály lett a tulajdonos. Ő már nem foglalkozott a földekkel, és a telek maga is megosztásra került: a jelenlegi pince leválasztásra került a grófnői ágtól, s a pince fölötti gazdasági cselédház lett Mihály családi háza. A grófnői ház és pince ugyanakkor a rokonsághoz tartozó, s gazdálkodással foglalkozó özv. Máriássy Lászlónéra szállt át, aki vincellér-házként működtette. 1949-ben - örökös hiányában - pincénk a Magyar Erdőgazdaság tulajdonába és használatába került 1976-ig. 1976-ban felajánlással a Béke Szakszövetkezet lépett a tulajdonosi körbe 1996-ig. 1996-ban a Hungarovin Rt. vette át a stafétabotot, egyúttal rendezte a pince sorsát. 1998-ban került családunk kezébe, és reméljük, virágzó korszakaként éli meg ezt az időszakot.

A Máriássy-család, bárói család. A régi nemesi családokhoz tartozik, első ismert őse Comes Nicolaus Filius Nicolai, aki Szent László királytól 1094-ben várépítésre kapott engedélyt. E vár - viszonylag ép állapotban - ma is megvan Márkusfalván, Szepes-megyében. Egyik tornyában őriztetik ősidőtől fogva a családi levéltár. A Szepesség "gyarmatosítása" és a szepesi bányászat megalapítása kapcsán komoly érdemeket szerzett ez az elfeledett família. A családból István 1504-ben II. Ulászlótól nyerte el a családi címer használatának jogát, a bárói rangot pedig András kapta, 1840-ben. A pincénkben egykori tulajdonosként nyilvántartott Gábor egri kanonok a szepesi alispánként nevet szerzett Zsigmond-ág leszármazottja, László pedig Borsod-megyében rendelkezett igazolt nemesi ranggal.

A családi címer vörös pajzsban, hármas halomból kiemelkedő, páncélos, zárt sisakos vitézt mutat, aki jobbjában feje fölé emelt buzogányt, baljában kettős aranykeresztet tart. A jobboldali dombon négy, a baloldali dombon három ezüst rózsa nő.


Fizetett hirdetés

Még több Étel & ital Tokajon

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Étel & Ital

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Már 21

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Már 21

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Már 21

Számtalan szabadidős lehetőség, családi-és gyermekprogramok, finom ételek, zamatos boro......
Festői környezetben várunk mindenkit - számtalan szabadidős lehetőséggel! Nálunk jól
Balaton

Fizetett hirdetés

Térkép
Látnivalók a közelben

1 Tokaj-hegyaljai Borok Háza
Logó

A Tokaj-hegyaljai Borok Háza a volt csendőr lakatanya épületében működik, amely épület...

2 Tokaji Kulturális és Konferenciaközpont
Logó

A Tokaji Kulturális és Konferenciaközpont az egykori Zsinagóga szép, igényesen felújíto...

3 Paulay Ede Színház
Logó

A Paulay Ede Színház 2008-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt, mely nevét Tokaj...

Szállás a közelben

1 Tokaj Nobilis Udvarház Bodrogkeresztúr

2015-ben fejeződött be az Udvarház felújítása. A szobák egy régi parasztház stílusos ...

2 Gabi Vendégház Bodrogkeresztúr

A Gabi Vendégház Bodrogkeresztúron, Tokajtól kb 5 km-re található. A ház 2 db 3 ágyas ...

3 Kiscsillag Vendégház Bodrogkeresztúr

7 férőhelyes, 2 szobás , igényesen berendezett, főzési lehetőséggel, korszerűen felsze...

Shopping a közelben

1 Furmint Wine-Art Club Kft.

Több, mint 40 Tokaj hegyaljai borászat termékei! Fajta és dűlőszelektált, késői szüre...

MegosztomÉtel kereső Tokaj

    

Partnereink
Facebook